Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната

...
Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната
Коментари Харесай

„Булмаркет” застава зад изводите от частния анализ за Хитрино

Причината за взрива в Хитрино е повторното стартиране на тока по контактната мрежа в случай, че има приключване на газ. Вероятно виновен е диспечерът, който е чиновник на Националната компания „ Железопътна инфраструктура ” (НКЖИ). Това разгласи в предаването „ Тази заран ” на bTV Станко Станков, шеф на „ Булмаркет ” – компанията, чиято влакова комбинация дерайлира в шуменското село в края на 2016 година

Вчера „ Булмаркет ” разгласи нова версия за нещастието, при която починаха седем души, а десетки бяха ранени. Версията се базира на техническата експертиза, направена от задгранични специалисти по поръчка на компанията. Тя сочи, че повода не е високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път.

Експертизата е коствала към 25 хиляди евро. По думите на Станков, под нея са се подписали 8 – 9 интернационално приети специалисти, които „ не биха си поставили главата в торбата ”. Тяхното умозаключение е, че случаят щеше да е провокиран от висока скорост, в случай че тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, сподели още шефът на „ Булмаркет ”.

Станков упрекна и компанията, притежател на цистерната, която се взриви – дъщерна компания на френска компания, че е пуснала в придвижване цистерна с доста фино дъно. Тези цистерни били спрени от произвеждане през 1980 година от швейцарския производител поради тънкото дъно и имало наставление да бъдат в допълнение подсилени, в случай че се употребяват.  

В отговор на пуснатата през вчерашния ден частна експертиза на „ Булмаркет ” за Хитрино, прокуратурата съобщи, че това не е доказателствено средство. Обвинението не намира учредения за смяна на изводите, сочещи високата скорост на нахлуване на влаковата комбинация в региона на гарата като съществена причина за нещастието. 

На въпроса ще има ли смяна в хода на делото и ще платят ли компенсации на фамилиите на починалите при нещастието в Хитрино, Станков разгласи, че това ще реши съдът. Ако изискуем компенсации, ще ги платим, разгласи шефът на „ Булмаркет ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР